Een nieuwe start

Vlinder op bloem

De vakantie is voor de meeste mensen voorbij, de kinderen gaan alweer (bijna) naar school. Tijd voor een nieuwe start. Dat gezegde heeft iets fijns in zich. Want een nieuwe start maken, betekent zoiets als met een schone lei beginnen. De frustraties, de vermoeidheid en werkdruk die je vóór de vakantie voelde, is weg. Als het goed is, hebben die weken vakantie ervoor gezorgd dat je met nieuwe moed en energie weer aan de slag kunt.

Maar wat nu als het niet zo voelt? Als je het al benauwd krijgt bij de gedachte aan teruggaan, als je je al verslagen voelt wanneer je je mailbox opent, of als de sleur van thuis alles weer alleen draaiend houden, je al bij voorbaat een moedeloos gevoel geeft? Dan is er werk aan de winkel. Heb je weleens goed naar kleuters gekeken? Die kunnen de hele dag rennen, spelen, fietsen, klimmen..., het lijkt wel of ze nooit moe worden. Maar als je goed kijkt, zie je dat kinderen hun rustmomentjes pakken. Heb je weleens gezien hoe een kleuter op z’n buik kan gaan liggen om een paar mieren of andere beestjes te bekijken?

Alles lijkt even vergeten te zijn, met verwondering, fascinatie en een grote dosis nieuwsgierigheid kunnen ze gewoon liggen kijken. Of als ze een verhaaltje horen, hoe die lijfjes ontspannen, de duim vaak in de mond glijdt en de rest van de wereld even niet bestaat. Of hoe ze op hun rug naar de wolken kunnen kijken en zich verkneuteren over de patronen en vormen die ze erin zien. Zó houden ze het vol, inspannen en ontspannen, in een steeds terugkerend patroon.

Ergens in ons leven hebben we verleerd stil te staan en te genieten van de kleine dingen. Alles is vluchtig en snel geworden, en voor we het goed beseffen hollen en vliegen we de hele dag door. Geen wonder dat je dan moe bent. Geen wonder dat je niet meer zo vrolijk en blij bent als je zou willen zijn.

Maar hoe krijg je dat terug? Er is geen blauwdruk die voor iedereen een pasklare oplossing biedt. Soms zijn bepaalde patronen zó ingesleten dat het je zelf niet lukt om ze te doorbreken en heb je iemand nodig die een poosje met je meeloopt en je helpt. Maar het kan ook zijn dat kleine veranderingen al groot resultaat hebben. Probeer eens bewuster, met aandacht, te leven. Dus werk je boterham niet in 2 happen naar binnen, maar leg je werk opzij, proef eens wat je aan het eten bent, geniet van de smaak. Zie je een mooie bloem? Loop niet gelijk door, maar neem even de tijd om haar echt te bekijken en te genieten van haar schoonheid. Geniet van de wind die door je haar danst als je fietst, van de geur van fris gewassen lakens, van het gefluit van vogels...

Maak een nieuwe start, en geniet bewust van kleine dingen!

Overzicht | Bewaar je traantjes maar voor later »

Erica 6
8084 RL 't Harde

g 52°24'46.7"N, 5°52'02.7"E

Kamer van Koophandel-nummer: 66174570

Vereniging van Christen Coaches

Copyright © 2019 GracePlace

Privacyverklaring

Hand-coded with ❤ by Nico