Mens in crisis, paard of schaap?

Paard of schaap

Net voor ons huis is een weiland waar een paar schapen zijn neergezet. Vanuit mijn keukenraam verwonder ik me. Want hé, ze zijn daar zomaar neergezet, geen idee waarvandaan, en ze moeten maar weer hun weg zien te vinden. De schapen zelf lijken daar totaal geen moeite mee te hebben. Ze grazen tevreden op het groene gras, likken aan het zout en blaten af en toe genoeglijk. Wanneer de zon te fel wordt, schuilen ze in de schaduw van de schuur die in het weiland staat, en als de zon draait, verschuiven ze zodat ze in de schaduw blijven. Als de boer komt met water, gaan ze hem blij tegemoet, en daarna doen ze weer hun ding. Rustig en tevreden.

Aan de overkant van de weg ligt er nog een weiland. Daar worden geen schapen, maar paarden neergezet. Die blijven daar een poos, en worden daarna weer doorverkocht. Nu is er een prachtig paard in de wei gezet, glanzend bruin en fier. Het heeft daar groen gras en water, gezelschap van andere paarden, en elke dag verzorging van de eigenaar. Dus, staat hij nu lekker te grazen? Nee, dit paard weet zich geen raad. Het rent de hele lange dag op en neer langs het prikkeldraad, luid hinnikend, terwijl het de kop achterover gooit. Het schopt naar achteren en jaagt alle anderen paarden weg. Als de boer komt staat hij stampend en proestend stof te trappen. Eerst dacht ik: ‘het gaat wel over, hij moet even wennen.’ Maar nee, na twee weken waren de onrust en het verzet nog net zo groot als toen hij gebracht werd.

Het contrast tussen schaap en paard was zó groot, het zette me aan het denken. Hoe ga ik om met onverwachte, lastige situaties? Ben ik als de schapen, die op zoek gaan naar wat er is en maak ik daar het beste van? Of loop ik te tieren en te stampen zoals dat paard hier tegenover, omdat ik me even geen raad weet? Vertrouw ik op de zorg van de Herder, of stoot ik Hem en alle anderen om me heen weg? Vraag ik om hulp en laat ik me troosten, of blijf ik radeloos heen en weer rennen? Ik heb geleerd dat de Herder het beste met me voor heeft. Dat Hij mijn moeite en pijn wil ombuigen tot iets moois, iets nieuws. Dat ik kan kiezen voor Zijn rust, ongeacht de omstandigheden. Want wat ons overkomt, daar hebben we vaak geen grip op, maar hoe we er mee omgaan, dat is een persoonlijke keuze. Wat kies jij?

« Voorjaarsschoonmaak | Overzicht

Leeuwstraat 182
3318 VH Dordrecht

g N51° 47' 9.458", E04° 41' 6.728"

Kamer van Koophandel-nummer: 66174570

Vereniging van Christen Coaches

Copyright © 2019 GracePlace

Privacyverklaring

Hand-coded with ❤ by Nico