Voorjaarsschoonmaak
Het was altijd een hele happening, vroeger bij ons thuis. Elk jaar, in het voorjaar, kwam de dag dat onze slaapkamer, waar met met z'n vieren sliepen, helemaal schoon moest. We begonnen door alles naar buiten te dragen: bedden, matrassen, speelgoed en wat er nog meer stond. Gordijnen werden afgehaald, de inbouwkasten leeggehaald en dan begon het echte werk. We kregen als kinderen elk een emmer zeepsop en begonnen heerlijk in het Zuid-Afrikaanse zonnetje met schoonmaken. De bedden, matrassen, meubeltjes, alles werd met veel water grondig gereinigd en afgedroogd. Daarna kregen de poppen een bad. Voordat de poppenkleren gesopt en met knijpers aan de lijn werden gehangen, lasten we eerst een pauze in waarin de honden werden aangekleed met schattige jurkjes en gebreide poppenmutsjes. Wat hadden we een lol! Na het eten gingen we binnen verder: plafonds en muren werden gesopt, ramen gezeemd, vloerbedekking met een borstel en water-met-azijn geschrobd, en kasten uitgenomen. Aan het einde van de dag, als alles fris en droog was, werd de kamer weer ingeruimd, de inmiddels fris gewassen gordijnen weer opgehangen, en de kasten weer ingeruimd. Wat was dat dan een voldaan gevoel: een monsterklus die we met elkaar geklaard hadden!
Een monsterklus. Elk voorjaar voel ik de druk van alles-moet-weer-schoon. Nu niet alleen mijn eigen slaapkamer, maar het hele huis: alle kasten, alle kamers. Én de tuin natuurlijk. Want daar wil ik een moestuin aanleggen met veel verschillende soorten groenten, de bloementuin moet weer worden ingezaaid, de bestaande perken schoongemaakt, de bakken en potten met bloemen gevuld, de zaden voor de groenten moeten worden voorgezaaid en ga zo maar door. Er is dan opeens zóveel dat ik wil/moet van mezelf, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. En dan doe ik dus niets en is er werk aan de winkel. In praktijk brengen wat ik mijn cliënten aanreik. Practice what you preach! Ik zet het even op een rijtje:
Maak een plan
Wanneer je ordent, creëer je ruimte in je hoofd. Ga eens na bij jezelf: wat wil ik echt nú doen, en wat kan misschien op een ander moment? Vervolgens deel je de activiteiten in op de beschikbare tijd. Je hoeft immers niet alles op één dag te doen! Op deze manier krijg je overzicht: deze week doe ik deze taak en volgende week de volgende... Zorg dat alles wat je wilt doen in je plan staat, zo weet je dat je niets vergeet.
Wees realistisch
Je kunt wel 3 grote taken op je enige vrije dag inplannen, maar de kans is dan groot dat het je niet gaat lukken. Herinner jezelf eraan dat alles wat je wilt doen, een plekje in je plan krijgt, het maakt dus niet uit dat het wat langer duurt. Liever een kleinere taak die je afkrijgt dan drie dingen die je halverwege moet laten liggen.
Verdeel de taak in stukjes
In het Afrikaans is er prachtig spreekwoord: "eet die olifant stukkie vir stukkie". Verdeel de taak in kleine stukjes, zodat je ze stap voor stap kunt afwerken. Begin bij de eerste stap, en je komt vanzelf bij de volgende... Klinkt vanzelfsprekend, maar het helpt echt om alles in hapklare brokken te verdelen in plaats van alles tegelijk!
Las een pauze in
Zelf heb ik de neiging om door te gaan tot alles af vóór ik even rustig ga zitten. Een belangrijke les die ik leerde is dat het even gaan zitten voor een kop koffie, of in het zonnetje mijn boterham op te eten, echt helpt om dat opgejaagde gevoel tot rust te brengen. Juist door kleine rustmomenten houd ik het langer vol!
Houd de focus
Je bent bezig met de ene taak, vervolgens zie je iets anders wat óók nodig gedaan moet worden. En voor je het weet loop je van alles te doen behalve datgene wat je echt wilde doen. Of je herinnert je opeens weer dat je je vriendin nog wilde bellen om te horen hoe het gaat. En voor je het weet hang je een uur aan de telefoon en blijft de rest liggen. Herken je dat? Weersta de verleiding van de andere dingen doen, en focus je heel bewust op je doel.
Doe het samen
Er zijn van die monsterklussen die je prima samen kunt doen. Zie je er erg tegenop om de klus te gaan klaren? Vraag om hulp! Samen werken is vaak erg effectief, het helpt om de focus te houden en je leert van elkaars manier van aanpak.
Geniet van het resultaat
Die klus waar je zo tegenaan hikte, is af. Heerlijk! Neem de tijd om even stil te staan en van het eindresultaat te genieten. Gefeliciteerd, je hebt je doel bereikt!
Misschien denk je al lezend wel: allemaal leuk en aardig, maar om een plan te maken moet ik weten wat ik wil. En dat weet ik nu juist niet. Aarzel dan niet langer, neem contact op. Samen kunnen we dan op ontdekkingstocht gaan naar wie jij bent, wat jouw dromen en verlangens zijn, en wat de belemmeringen zijn die je verhinderen je doelen waar te maken.
« Bewaar je traantjes maar voor later | Overzicht | Mens in crisis, paard of schaap? »